«7 ΗΜΕΡΕΣ ΨΕΜΑΤΑ»
(Μυθιστόρημα)

 

Συγγραφέας: Χρήστος Σιδερής
Εκδόσεις: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

Το βιβλίο «7 ΗΜΕΡΕΣ ΨΕΜΑΤΑ» είναι ένα οδοιπορικό 7 μεταφυσικών ημερών που επεκτείνονται στο διηνεκές. Η ύπαρξη όγδοης ημέρας απλώς καταδεικνύει ότι η ολοκλήρωση μιας ιστορίας είναι αυθαίρετη και προϊόν παρανοήσεως.
Κατά τη γνώμη του συγγραφέα η ιστορία αυτή δεν είναι μυθιστορηματική αλλά μυθιστορική, στο βαθμό που κάθε τι που παράγει το ανθρώπινο μυαλό είναι δυνητικά πραγματικό. Άλλωστε, η φαντασία δεσμεύεται από την οικεία πραγματικότητα και μόνο μέσα από αναλογίες και αντιθέσεις επεκτείνεται στο ανοίκειο, το φανταστικό.
Πίσω από την περιπετειώδη πλοκή κρύβεται η πίστη στις αρχές της απροσδιοριστίας (του Χάιζενμπεργκ) και η ιδέα ότι ο κόσμος μας είναι ρευστός χωρίς προκαθορισμένους κανόνες. Η πίστη αυτή συγκροτείται σε ιδεολογία μέσα από το θρησκευτικό σύστημα των αρχαίων κατοίκων της Ατλαντίδος. Μια θρησκεία παλαιά, απροκάλυπτα ανεκτική, εμφανώς ανώτερη, ακόμα και για τους θιασώτες του πολιτισμικού σχετικισμού.
Στην αφήγηση, ο νεανικός ρομαντισμός καμουφλάρεται από την νεοελληνική αργκό. Ο κόσμος των αντιθέσεων, ο κόσμος μας, δεν αποκαλύπτεται σε όλους τους αναγνώστες, όμως ανασαίνει, κάτω από τις φαιδρές ή εξωραϊσμένες λέξεις. Υπάρχει, για όσους μπορούν να τον ανιχνεύσουν.
Οι πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες βιώνουν το μεταφυσικό και το καθημερινό αλλά αγνοούν τις τελολογίες. Αν και φανερά μη-φυσιολογικά άτομα, δεν είναι Αμερικάνοι υπέρ-ήρωες με αντικειμενοποιημένη/κατασκευασμένη αίσθηση δικαίου. Αντί να σώσουν τον κόσμο συναινούν, συνεχίζοντας απρόσκοπτα τον τρόπο ζωής που τους κάνει ευτυχισμένους. Άλλωστε η επιλογή της μίας ή της άλλης πραγματικότητας είναι πάντα αποτέλεσμα ιεραρχικής αξιολόγησης, μια αξιολόγηση στην οποία δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προβούν.
Το «7 ΗΜΕΡΕΣ ΨΕΜΑΤΑ» είναι ένα προϊόν του μεταμοντέρνου κόσμου. Μπορεί να μην διεκδικήσει ποτέ το νόμπελ λογοτεχνίας αλλά είναι ένα βιβλίο ζωντανό. Κάποιοι θα το θεωρήσουν χυδαίο, κάποιοι άλλοι διασκεδαστικό, κάποιοι θα κοιτάξουν δύσθυμα τις σελίδες ενώ κάποιοι άλλοι θα το διαβάσουν σαν σφηνάκι τεκίλα. Ίσως κάποιοι να προβληματιστούν ή ανακαλύψουν πράγματα που και οι ίδιοι έχουν κάποτε σκεφτεί. Ένα είναι σίγουρο: το «7 ΗΜΕΡΕΣ ΨΕΜΑΤΑ», ανεξάρτητα από τη γνώμη που μπορεί ο καθένας να έχει για το στόρι ή τις πράξεις των ηρώων, είναι ένα ΡΟΚ ΕΝ ΡΟΛ βιβλίο ότι κι αν σημαίνει αυτό..
.

BOOKS' ARCHIVES
[HappyReviews]


[01]Μπέρναρντ Λιούις: Οι Ασσασίνοι.
[02]Στιούαρτ Χόουμ: Blowjob.
[03]Tόμας Μπέρνχαρντ: Διόρθωση.
[04]a. Γιόχαν Χουϊζίνγκα: Homo Ludens, Ο Άνθρωπος και το Παιγνίδι.b. Ροζέ Καγιουά: Τα Παιγνίδια και οι Άνθρωποι. c. Ιουλίτα Ηλιοπούλου
[05]Ιστορία της Νεωτερικής και Σύγχρονης Φιλοσοφίας (Φυσιογνωμίες και Έργα).
[06]Εμμανουήλ Παπαζαχαρίου (Ζάχος):Η Πιάτσα.
[07]Samuel Beckett: Κάθαρση (και άλλα έργα).
[08]CHE Όπλα, Ποίηση, και Κάμερα.
[09]Στέφανος Ροζάνης: Ezra Pound, Ένας νεωτερικός Οδυσσέας.
[10]π. Νικόλαος Λουδοβίκος:Η κλειστή πνευματικότητα και το νόημα τού εαυτού/Ο μυστικισμός τής ισχύος και η αλήθεια τής φύσεως και τού προσώπου.
[11]Jean Baudrillard: Συνθήματα.
[12]Αντόνια Λογκ: Shadow-Box.
[13]Πωλ Βιριλιό: Η διαδικασία της σιωπής.
[14]Χρήστος Σιδερής : 7 Ημέρες ψέμματα.
[15] Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος: Το απροσδόκητο γρασίδι.
[16] Στέφανος Ροζάνης:Ο αδιανόητος θάνατος.
[17] Παν. Δρακόπουλος:Κείμενα με σπασμένη ενότητα.
[18] John Ralston Saul : Πολιτισμός χωρίς συνείδηση.
[19] Dante Alighieri: Η θεία κωμωδία. Χ.Λ. Μπόρχες: Δοκίμια για τον Δάντη.
[20] Τζων Ντος Πάσος: Manhattan transfer.
[21] Μάρσαλ Σάλινς: Πολιτισμός και πρακτικός λόγος
[22] Αχιλλέας Φωτάκης: Βιβλιογραφία τού Σουρεαλισμού στα ελληνικά (μέρος πρώτο)
[23] Αριστούργημα με δίχως ψυχή
[24] Για Τις Σπονδές Ας Πω Δυο Λόγια
[25] Ο Καιρός των Χρυσανθέμων

26.Το ιθαγενικό ζήτημα σήμεραJeffrey Sissons

 

ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ