HOLLOW SKY 7

Ο επιθεωρητής Τζιράρ ξαναχτυπά!
(θρίλερ σε συνέχειες)
<<<<#1<<<<

μέρος 2ο

. "Οι άνθρωποι τσακώνονται κι εκμεταλλεύονται ο ένας τον άλλον επειδή υπήρχε εξ αρχής κι ακόμα υπάρχει η ρημάδα η Σπάνη! Η Αφθονία θα φέρει λοιπόν επί γής ειρήνη και εν ανθρώποις ευδοκία!". Τότε, πριν από ενάμισυ αιώνα, εκείνη η συναρπαστική συζήτηση τών δυο ξενιτεμένων Γότθων με είχε καθηλώσει τόσο, που κόντεψαν να με τσουρουφλίσουν οι πρώτες χλωμές ακτίνες τού λονδρέζικου ήλιου,. μα ευτυχώς μ' έσωσε η πυκνή αιθαλομίχλη που συνόδευε την ποθητή ανάπτυξη τών παραγωγικών δυνάμεων σ' εκείνο το παράξενο νησί σκεπάζοντας τη μεγαλούπολη.
"Πόσο αφελής ήσουν γλυκιέ μου Βλάντ!", άκουσα μια παιχνιδιάρικη φωνή πίσω μου. "Wanda!", φώναξα μ' έκπληξη, "πάλι μάντεψες τις σκέψεις μου αγαπημένη!". Αν και στους περισσότερους ανθρώπους τού 20ού αιώνα ήταν γνωστή ως το μοντέλο-ποιήτρια που με τις "προγλωσσικές μεταφωνήσεις" της, με τις οποίες κόσμησε τον χαρταετό Νιλς Χόλγκερσον, κονιορτοποίησε τούς άτολμους νταντά-λεττριστικούς πειραματισμούς, η Wanda Van Horn ήταν για μένα εκείνη που ερωτεύτηκα στην Αλταμίρα, όταν ακόμα φορούσαμε προβιές και τσακωνόμασταν για το ποιός θα βαστήξει τσίλιες έξω απ' τη σπηλιά. Με συγκίνηση θυμηθήκαμε πώς γκρεμίστηκε για πάντα μέσα μου το απατηλό όραμα τής Αφθονίας. ΄Ηταν τότε που η μικρή μας Βαμπιρέλα τσακωνόταν με τα φιλαράκια της για το ποιός θα ήταν ο αφέντης ενός ξύλινου αλόγου. Πιστεύοντας ακόμα στη λύση τών "πλέρια ανεπτυγμένων παραγωγικών δυνάμεων", είχα καθήσει δέκα ολόκληρα μερόνυχτα στο υπόγειο εργαστήρι μου κατασκευάζοντας εννιά πανομοιότυπα αλογάκια. "Δέκα παιδάκια, δέκα ίδια αλογάκια! Να δεις τώρα πώς θα πάψουν να τσακώνονται!", δήλωσα με σιγουριά. Αμ' δε! Οι ίδιοι τσακωμοί, οι ίδιες συμμαχίες κι αντιπαλότητες, οι ίδιες συνωμοσίες εξυφαίνονταν και πάλι, αυτή τη φορά γύρω από ένα ή δύο αλογάκια, λες και τα υπόλοιπα οκτώ ήταν ανύπαρκτα ή ανάξια οποιουδήποτε ενδιαφέροντος! Κι αν ακόμα είχα βαστήξει τότε μερικές επιφυλάξεις γύρω από την επιστημονική εγκυρότητα τού πειράματος, υποστηρίζοντας οτι επρόκειτο για ανώριμα πιτσιρίκια, γρήγορα η υπέροχη Wanda φρόντισε να μού τις διαλύσει : "Τότε πώς εξηγείς αυτό που συμβαίνει με τις Ωραίες Δίδυμες;". Πράγματι, παρ' όλο που η Ζόρα και η Θέντα ήταν σαν δυο πανέμορφες σταγόνες νερό, στα πόδια τής πρώτης χιλιάδες σφάζονταν τα παλικάρια λες και η δεύτερη σχεδόν δεν υπήρχε!
Ώστε λοιπόν οι άνθρωποι δεν αλληλομαχαιρώνονται επειδή τα αντικείμενα σπανίζουν! Ώστε λοιπόν η αφθονία δεν είναι λύση! Ποιό είναι το μυστήριο τού πόθου λοιπόν; Ποιό είναι το μυστήριο τού φθόνου; Γιατί από τον ένα πάμε στον άλλον; Ένιωσα να λιποθυμώ. Αγριογούρουνα, μπάλες, έννοιες, ξυλινα αλογάκια, οι Ωραίες Δίδυμες, στριφογυρνούσαν στο κουρασμένο μου μυαλό. Τα εγκεφαλικά μου κύτταρα ζητούσαν τα δικαιώματά τους. "Έλα, ξέρω κάποιον που ίσως μάς βοηθήσει", μού είπε η Wanda χωρίς να μπορεί να κρύψει την ανησυχία της. ΄Ηξερε πως αν δεν έβρισκα την τροφή που ζητούσα, θα πέθαινε κι αυτή. Σαν άλλος Περσέας μάζεψα τις δυνάμεις μου. Έπρεπε, εγώ, να σκοτώσω τη Μέδουσα τής Απατηλής Γνώσης, που μάς απειλούσε και τούς δυό.
Ο σκοτεινός βελονιστής τής Σανγκάης, Βού Γιέ, γνωστός και με το δυσκολοπρόφερτο προσωνύμι "Χεγγελστουρμφύρερ" στους κύκλους τών 9 υπερδιαλεκτικών νταν Fu Jow Pai, μάς περίμενε πίνοντας ήσυχα το σακέ του. Αποφεύγοντας τις τυπικότητες, ξεδίπλωσε ένα κιτρινισμένο πάπυρο και μάς διάβασε με στόμφο : "Σκοπός τής οικονομικής θεωρίας είναι να κάνει τον πλούτο ένα καθαρά ποσοτικό ζήτημα, ένα ζήτημα ζαχαροπλαστείου, που συλλαμβάνει τον κόσμο σαν μια τεράστια τούρτα και τούς ανθρώπους σαν ένα συρφετό μικρό-ζαχαροπλαστών". Σταμάτησε και μάς κοίταξε κατάματα. Δεν άντεξα! "Αν ο κόσμος δεν είναι μια τεράστια τούρτα, αν οι άνθρωποι δεν είναι μικρό-ζαχαροπλάστες, αν η πηγή τού αλληλοσπαραγμού μας δεν βρίσκεται στην σπάνη, και συμφωνώ, τότε σεβαστέ μου Σένσεϊ γιατί μαχαιρωνόμαστε για τ' αντικείμενα; Γιατί κάνουμε σαν να είναι σπάνια; Ποιός είναι ο αληθινός πλούτος;", ρώτησα σχεδόν κραυγάζοντας με αγωνία. "Θέλω ζωντανή τροφή, δεν μού αρκεί ο κατάλογος με το μενού!".

(συνεχίζεται)StarryNights

Γιάννης Δ. Ιωαννίδης [e-mail]