HOLLOW SKY 10

Ο επιθεωρητής Τζιράρ ξαναχτυπά!

(θρίλερ σε συνέχειες#1|#2|#3|#4)

 


Ο επιθεωρητής Τζιράρ ξαναχτυπά

(μέρος 5ο και μεταπασχαλινό )

. Αντί γι' άλλη απάντηση, ο Κορνήλιος Φ.Φ. Κάστο κατέβασε βιαστικά τα ρολά και κλείδωσε την εξώπορτα τού Photo-Magma! Έπειτα γύρισε και μάς κοίταξε σοβαρά : "Το ξέρετε οτι κάποιοι έχουν πληρώσει με τη ζωή τους τέτοιες ερωτήσεις;". Κοιταχτήκαμε με τη Wanda. Το ξέραμε. Χαμογελώντας αινιγματικά, ο Φαλακρός Φωστήρας έβγαλε από το συρτάρι τού γραφείου του μια φωτογραφία και μάς την έδειξε : "Αυτό το άτομο σάς παρακολουθεί! Μη με ρωτήσετε πώς το γνωρίζω. Ξέρετε ποιός είναι;". Κοίταξα παραξενεμένος το πρόσωπο εκείνου που, κατά τον Κορνήλιο, είχε γίνει η σκιά μας χωρίς να το καταλάβουμε. Η έντονη αντίθεση ανάμεσα στο θλιμμένο στόμα και τα ολοζώντανα μάτια του, και κάποιες βαθιές ρυτίδες στο μέτωπο, έδειχναν έναν άντρα, γύρω στα εξήντα, που δεν άντεχε πια να λέει όλα όσα έβλεπε, έναν άνθρωπο που ίσως κάποτε ήταν άτεγκτος μα τώρα πια είχε πάρει έναν άλλο δρόμο. Δεν τον γνώριζα κι αναρωτήθηκα αν θα έπρεπε ν' ανησυχώ ή όχι που μάς ακολουθούσε μυστικά. "Υπάρχει και κάτι άλλο", πρόσθεσε ο δαιμόνιος ερευνητής τού μή-ταυτοτικού ολοδιαφράγματος δείχνοντάς μας και μια δεύτερη φωτογραφία. Το ελαφρά ανασηκωμένο μανίκι τού ίδιου άντρα άφηνε να φανεί χαραγμένο στο χέρι του κάτι σαν τατουάζ. "Ένας τράγος;", αναρωτήθηκε ο Κάστο και πρόσθεσε : "Δε θα 'λεγα πως ο φίλος μας είναι ναυτικός". Η Wanda έδειχνε εντυπωσιασμένη από τις απρόσμενες ντετεκτιβίστικες ικανότητες τού σοφού Μαγυάρου : "Μια μυστική Αδελφότητα τότε;", τον ρώτησε φλογισμένη. Το μυαλό μου άρχισε να καίγεται στη θέα εκείνου τού χαραγμένου ζώου! Σαν μια ταινία τού Δράκοντα Βολμάν, εικόνες μού φανερώνονταν αστραπιαία και διαμιάς χάνονταν στο σκοτάδι : πελώριες πυρές, εκστατικοί χοροί, ουρλιαχτά, μάτια που μάταια έψαχναν συμπόνια, σφυριά να χτυπάνε καρφιά, πρόσωπα παραμορφωμένα απ' τον πόνο. Πήρα μια βαθιά ανάσα και ψέλλισα με δυσκολία : "Τι ξέρεις για το αδελφοκτόνο μίσος τών ανθρώπων ελλογιμότατε Φωστήρα;".
Τον άκουσα να προσφέρει μία μία τις αγαπημένες του λέξεις : "Οι άνθρωποι είναι ζώα τελείως ανώμαλα, τρελά, και ουσιωδώς και θεμελιωδώς ανίκανα για ζωή εάν αφεθούν στον εαυτό τους.". Σταμάτησε και κοίταξε αν τον παρακολουθούμε. "Μην ξεχνάτε οτι μιλάτε σε δύο τέρατα", μπήκε στη μέση η Wanda, "συνεπώς σεβαστέ μας φωτογράφε μπορείτε να παραλείψετε τις λεπτομέρειες και να μπείτε κατευθείαν στην ουσία : γιατί και πώς;". Ικανοποιημένος ο Φ.Φ. συνέχισε : "Αιτία αυτής τής τρέλας είναι η πρώτη μορφή τής ύπαρξής τους : μια αυτάρκης ψυχική μονάδα, η οποία αφήνεται στην απεριόριστη ηδονή που τής δίνουν οι παραστάσεις, τις οποίες μπορούμε πολύ σωστά να ονομάσουμε παραισθήσεις εφόσον αυτή η ψυχική μονάδα δεν τις διακρίνει από τις πραγματικές αντιλήψεις". "Ω άστοργες μητέρες! Θέλετε να πείτε σοφολογιώτατέ μου Ούγγρε πως το ανθρώπινο γένος γαλουχήθηκε και γαλουχείται ακόμα με ληγμένα drugs;", τόλμησα να σχολιάσω. "Σοβαρευτείτε αγαπητέ!", με επιτίμησε ο εκλεκτός πρώην ακαδημαϊκός, "κι ακούστε τα πορίσματα τών πολυετών ερευνών μου. Λοιπόν, αυτή κατάσταση που, χιουμοριστικά ελπίζω, αποδώσατε στα ληγμένα ψυχότροπα, οφείλεται σ' ένα τερατώδες καρκίνωμα που είναι η Ριζική Φαντασία". Η φιλομαθής μου Wanda έβγαλε το σημειωματάριο και το στυλό της : "Και ποιά είναι τα χαρακτηριστικά αυτού τού καρκινώματος διακεκριμένε ψυχο-ογκολόγε μου;". Αυτό το "μου" τής καλής μου δεν μού πολυάρεσε, καθώς μάλιστα συνοδευόταν από μια λάμψη στα όμορφα μάτια της, αλλά προτίμησα να ξεροβήξω. "Σημείωνε αγαπητή", τής απάντησε ενθουσιασμένος ο Κάστο κι άρχισε να υπαγορεύει : "1. Μια ελεύθερη, όχι αιτιακά προσδιορισμένη ροή τών παραστάσεων, τών επιθυμιών και τών αισθημάτων. 2. Αντικατάσταση τής οργανικής ηδονής από την παραστασιακή ηδονή (οι άνθρωποι τη βρίσκουν με τις παραισθήσεις). 3. Μη λειτουργικότητα ή και αντιλειτουργικότητα τής ηδονής.". "Εach man kills the things he loves", σιγοτραγούδησε αυθόρμητα η καλή μου. "Γράφε, γράφε", την έκοψε ο αυτοσυνεπαρμένος και ετερομαγεμένος απο την ωραία Wanda Φαλακρός Φωστήρας : "Συνεχίζουμε. 4. Απεριόριστος και ανυπέρβλητος εγωκεντρισμός. 5. Ικανότητα μετουσίωσης, δηλαδή επένδυσης 'αοράτων' αντικειμένων κοινωνικού χαρακτήρα. 6. Ικανότητα συμβολισμού. Και τέλος, γκαγκάν, 7. Ανεξάλειπτη απαίτηση σημασίας ή νοήματος!".
"Φο-βε-ρό!", άκουσα την καλή μου ν' αναφωνεί μαγεμένη. Δεν αντεξα! Έστω για χάρη τής πείνας μου, αν όχι για τα μάτια τής Wanda, έπρεπε να μιλήσω. "Αγαπητέ συνεπιβάτη μας στον παγκόσμιο Τιτανικό", είπα με σταθερή φωνή, "γνωρίζω ήδη, από τα πανάρχαια 'Μυστικά Δόγματα' τού Αγιατολάχ Γιορούν αλλά και τα τραγούδια τού ιππότη Λουί ντε Μαμφόρ (θεός σχωρέσ' τον), τα περί πρωτοκαθεδρίας τού φαντασιακού. Γνωρίζω επίσης, τουλάχιστον από τον αιμοσταγή ηγέτη τών Ψυχοβανδάλων, Σιγισμούνδο τον Α', αν όχι και από προσωπική εμπειρία, τη βαρύτητα τών παραισθήσεων. Γνωρίζω ακόμα οτι ο εχέφρων Ρωμιός Γιαλαλουδίν εγκατέλειψε το Δάσκαλό του, που επέμενε να περιστρέφεται γύρω από ένα δέντρο, και ευλόγησε τούς Αλληλοστριφογυριστούς Μάγους, που αυτοστριφογύριζαν στριφογυρίζοντας ο ένας γύρω από τον άλλον και όλοι γύρω από το Αόρατο. Γνωρίζω τέλος, και σάς θυμίζω, πως για την ικανότητα συμβολισμού ομίλησε εκτενέστατα ο γερμανοαμερικανός μποξέρ Κάσιους Ίρερ στον αγώνα του για τον παγκόσμιο τίτλο βαρέων φιλοσοφικών βαρών. Αλλά εσείς, αφού ανακατέψατε όλα τούτα τα χαρτιά, μάς βγάζετε από το 6άρι και ιδιαίτατα στο 7άρι σας έναν αναπάντεχο άσο : την ανεξάλειπτη απαίτηση νοήματος!".
Είδα τον Φαλακρό Φωστήρα να με κοιτάζει μ' ενδιαφέρον και συνέχισα με θάρρος : "Δηλονότι, δεν νομίζετε φίλτατε πως αυτό το νούμερο 7 τής πνευματικής τράπουλάς σας σφαλιαρίζει επικίνδυνα τη θέση σας περί πλήρους παλαβομάρας τής ανθρώπινης ψυχικής μονάδος, και μένει έτσι ορφανή στους πέντε δρόμους η απόπειρα σύλληψης τών αιτιών τού αδελφοκτόνου μίσους που μάς υπερταλαιπωρεί προαιωνίως;".


(συνεχίζεται αμείλικτα)

 


StarryNights

Γιάννης Δ. Ιωαννίδης [e-mail]